
Cukrzyca i otyłość a letnie pokusy
Na cukrzycę w Polsce choruje około 4 milionów osób, z czego zdiagnozowanych przypadków są tylko 3 miliony…..
- Cukrzyca jest nieuleczalną chorobą metaboliczną, która charakteryzuje
się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego
działania lub wydzielania insuliny. Nieleczona lub niezdiagnozowana
cukrzyca daje powikłania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia
krwionośne, powoduje uszkodzenia stóp.
Na poziom glukozy we krwi mają wpływ węglowodany. Węglowodany
to podstawowe źródło energii dla organizmu. Zalecane jest regularne
spożywanie węglowodanów, rozłożonych równomiernie na wszystkie
posiłki w ciągu dnia.
Koniecznie kontroluj zawartość węglowodanów w swoich posiłkach.
- Dieta cukrzycowa to sposób odżywiania, który ma wpływ na przebieg
choroby lub jest w stanie jej zapobiec. Posiłki muszą być zbilansowane
zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym¹, oraz
błonnik pokarmowy. - Zalecane produkty w diecie
- owoce świeże lub mrożone (maksymalnie 300g) na dzień,
nie później niż godzina 16:00 - koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę,
ciastka zbożowe – najlepiej gdyby były robione w domu, pestki:
dyni lub słonecznika
- owoce świeże lub mrożone (maksymalnie 300g) na dzień,
- Unikamy poniższych łakoci:
- owoców w syropie, suszonych i glazurowanych cukrem oraz winogron
- kremów, tortów, pączków, tłustych ciast (np. typu francuskiego),
przemysłowych wyrobów cukierniczych, czekolady mlecznej i białej,
słonych przekąsek oraz batonów
- Miej również na uwadze poniższe porady:
- Posiłki przyjmuj o stałych porcjach – często ale niewielkie ilości
- Staraj się unikać słodyczy – węglowodanów o wysokim IG
- Nie przekraczaj swojego zapotrzebowania kalorycznego
- Dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona – pozwoli to dostarczyć
składniki mineralne oraz błonnik - Podejmuj regularnie aktywność fizyczną:
Systematyczny wysiłek fizyczny zmniejsza oporność tkanek na insulinę
(a im większa oporność, tym większe ryzyko insulinooporności).
Wykonuj aktywność fizyczną systematycznie, najlepiej codziennie, np.
przez 30–45 min. Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i stylu życia.
(1) Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych według ich
wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po ich spożyciu.
Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony.
Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwałtowne zwiększenie
poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek.
(źródło: NFZ)